APC professional

APC Professional is een universeel blokge÷rienteerd software systeem voor regeling, procesbesturing en simulatie. Er zijn meer dan 400 functies beschikbaar, die op het beeldscherm als blokken gepresenteerd worden en die met behulp van de muis geselecteerd en met elkaar verbonden kunnen worden, waardoor een dynamisch systeem ontstaat. De gebruiker kan zelf eenvoudig blokken programmeren met eigen functies er in.

APC Professional kan meten en regelen door middel van ADC kaarten, parallelle of seriŰle interfaces, maar het kan ook via speciale drivers verbonden worden met procesbesturingscomputers (zie ook de toepassingsmogelijkheden in ADCNet \ensuremath{^{\mathrm{tm}}}). APC professional kan met praktisch alle beschikbare procesbesturingssystemen gekoppeld worden. Om regelingen te ontwikkelen zijn er functieblokken voor tijdsverschuiven PID regelen, differentieren, integreren, wiskundige functies, differentiaalvergelijkingen. Er zijn ook blokken voor neuro-modellen (runtimer van NeuroModel \ensuremath{^{\mbox{\footnotesize\Pisymbol{psy}{226}}}} en fuzzy regeling (FuzzyTECH \ensuremath{^{\mbox{\footnotesize\Pisymbol{psy}{226}}}}). De gebruiker kan eigen besturingsmodulen als user blocks inbrengen. Hij moet daarvoor zijn module als DLL compileren. Als eigen programma's niet zelf te compileren zijn (omdat ze bijvoorbeeld van derden afkomstig zijn, dan kunnen ze door middel van Dynamic Data Exchange DDE of via speciale interfaces ingebracht worden.

APC Professional is een ideaal middel voor Advanced Process Control. De meest complexe besturingen, die een grote programmeerinspanning zouden vergen, kunnen nu snel en overzichtelijk grafisch ontwikkeld worden. Iedere procestechnoloog kan snel met APC Professional>overweg. Bekende verbanden tussen procesparameters kunnen als (differentiaal)vergelijkingen gerealiseerd worden. Heuristische regels voor procesbesturing kunnen eenvoudig als fuzzy systeem ge´ncorporeerd worden. Complexe samenhangen kunnen met hulp van NeuroModel als neuraal netwerk model ingebracht worden.

Figuur: User interface van APC. De functieblokken kunnen eenvoudig met elkaar verbonden worden en geven een overzichtelijk beeld van de besturing. Links zijn de blokken voor invoer (waaronder een speciale Centronics Comlink interface voor het Hartmann en Braun besturingssysteem) en rechts een blok voor uitvoer. In de besturing is een neuraal netwerkt model en een fuzzy expertsysteem ge´ncorporeerd.
\includegraphics[width=10cm]{winfig.ps.gz}

Ons concept voor Advanced Process Control is als volgt:

Huygen Intelligente Technologie of de gebruiker installeert APC Professional> in een aparte Windows NT computer en verbind deze via speciale interfaces direct of door middel van ADCNet \ensuremath{^{\mathrm{tm}}} met het besturingssysteem. Links op het beeldscherm van de user interface komen de blokrepresentaties van de interfaces voor de invoeren van APC Professional>, rechts die voor de uitvoer interfaces. Daartussen wordt de besturingstoepassing als een signaalstroom van linksboven naar rechtsonder gerealiseerd met de APC Professional> blokken. Eigen optimaliseringsprogramma's worden als blok ingebracht.

Wilt u meer informatie of praktijkvoorbeelden? Vul dan het Contactformulier in.


Huygen Intelligente Technologie
Abcoude